Veel gestelde vragen

Overstappen
Overstappen en dan?
Welke bedenktijd geldt bij een overstap?
Wat is het beste moment om over te stappen?

Opzeggen
Moet ik een opzegvergoeding betalen?
Ik heb een welkomstcadeau ontvangen toen ik ben overgestapt. Moet ik deze teruggeven als ik weer overstap?
Ik ben een klein zakelijke afnemer. Gelden de maximale opzegvergoedingen ook voor mij?


Overstappen en dan?
Als je energieleveranciers hebt vergeleken en je hebt een keuze gemaakt door over te stappen, dan krijg je van de vergelijkingssite een bevestiging.

De door jou ingevulde gegevens worden direct naar de nieuwe energieleverancier gestuurd en die zet de verdere overstapprocedure in werking. Je krijgt een welkomstbericht met de bevestiging van de aanvraag, het nieuwe energiebedrijf controleert je huidige energiecontract en regelt dat je stroom en gas op het juiste moment wordt geleverd.

naar boven >>

Wat is de bedenktijd bij nieuw energiecontract?
Als je via een van de vergelijkingssites bent overgestapt naar een andere energieleverancier dan kun je binnen veertien dagen besluiten dat je het energiecontract toch niet wilt. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je op akkoord klikt.

Je moet je eventuele annulering aan het nieuwe energiebedrijf laten weten en niet aan de vergelijkingssite. Je hoeft niet te zeggen waarom je het energiecontract wilt annuleren.

naar boven >>

Wanneer kun je het beste overstappen?
Stap 6 tot 8 weken voor het einde van het energiecontract over.

Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd (je bent bijvoorbeeld nog nooit overgestapt of een eerdere contracttermijn is ruim verlopen) dan duurt een overstap gemiddeld 4 tot 8 weken. Je huidige energieleverancier hanteert bijna altijd een opzegtermijn van 30 dagen en je nieuwe energiebedrijf houdt hier rekening mee.

Heb je een contract voor een bepaalde tijd (dat is een energiecontract met een einddatum) dan wordt je contractdatum gecontroleerd en sluit het nieuwe contract daar naadloos op aan. Let er wel op dat je niet te ver van te voren overstapt. Als het bestaande contract pas over bijvoorbeeld 4 maanden eindigt, dan gaat de nieuwe leverancier er van uit dat je direct wil switchen en moet je misschien bij je huidige leverancier een opzegvergoeding betalen.

naar boven >>

Moet ik een opzegvergoeding betalen als ik overstap?
Bij een energiecontract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract of een contract voor drie of vijf jaar, kan de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Dit hangt af of de energieleverancier dit in de contractvoorwaarden heeft opgenomen. De opzegvergoeding is aan een maximum verbonden. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de resterende contractperiode.

Bij een contractduur van 1 jaar is de opzegvergoeding € 50,= indien je het contract voortijdig opzegt (dit geldt per product, dus zeg je gas en stroom op dan betaal je € 100,=).

Heb je een contract van langer dan 1 jaar en je zegt deze voortijdig op, dan hangt de vergoeding af van de resterende contractperiode:
< 1,5 jaar: € 50,= 1,5 tot 2 jaar: € 75,= 2 tot 2,5 jaar: € 100,= > 2,5 jaar: € 125,=

Deze bedragen gelden per product. Dus als je zowel het gas- als elektriciteitscontract opzegt moet je de bedragen verdubbelen.

Bij een contract voor onbepaalde tijd mag een energiebedrijf geen opzegvergoeding vragen.

naar boven >>

Welkomstcadeau vergoeden nadat ik weer overstap?
Ben je consument (dus niet zakelijk) dan mag de energieleverancier, als je binnen een jaar overstapt, de reële waarde van het cadeau terugvragen. Dit mag echter nooit meer zijn dan € 50.

Stap je na een jaar over, dan mag het energiebedrijf geen vergoeding meer vragen voor een verstrekt cadeau.

naar boven >>

Ik ben een klein zakelijke afnemer. Gelden de maximale opzegvergoedingen ook voor mij?
Voor klein zakelijke afnemers gelden andere maximum bedragen voor de opzegvergoeding. Je kunt hiervoor het beste de voorwaarden van het energiecontract controleren. Het energiebedrijf kan kiezen welke opzegvergoeding zij hanteert. Vaak wordt gekozen voor een opzegvergoeding die gelijk is aan 15% van de (verwachte) waarde van een overeenkomst. De resterende waarde kan bijvoorbeeld gelijk zijn aan het geldende tarief maal de resterende (verwachte) volume plus vastrecht een andere overeengekomen vergoedingen. Energieleverancier kiezen ook wel voor een vast bedrag voor een niet uitgediend jaar. Deze mag maximaal € 100 per jaar per product zijn.

naar boven >>